Het C15 bord, ook voor jou?

Dit is deel 5 van 5 blogs in de serie Wel of niet over de verkeersborden die vaak verwarring oproepen bij brommobilisten.

Wel of niet, deel 5

Net als met een C13 verkeersbord kan ook een C15 bord voor verwarring zorgen. Je ziet dit bord veel op hoofdwegen binnen de bebouwde kom waar een maximumsnelheid van 70km/u geldt. Niet alleen bij de brommobilist leidt dit bord regelmatig tot verwarring, ook bij handhavers is het soms nog onduidelijk. Maar net als bij een C13 verkeersbord geldt, jij mag hier doorrijden met jouw brommobiel. Handhavers en politie mogen je de toegang tot de weg niet ontzeggen en vooral niet het fietspad op sturen.

Dit is een C15 bord 
Een C15 bord wordt officieel omschreven als:

 

Gesloten voor fietsen, bromfietsen en voor gehandicaptenvoertuigen.

Ook op een rijbaan die gesloten is voor bromfietsen, snorfietsen, fietsen en gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor, dus voorzien is van bord C15, mag gereden worden met de brommobiel, een bestuurder van de brommobiel moet immers de regels van een automobilist volgen.

Wanneer een C15 bord wordt gebruikt dan mogen behalve auto’s, motoren, vrachtverkeer en tractoren ook brommobielen daar rijden. Bromfietsen en fietsen echter niet.

In de verkeerswet worden met het C15 verkeersbord dus bromfietsen, snorfietsen, fietsen en gehandicaptenvoertuigen met in werking zijnde motor bedoeld.

Conclusie: Zie je een C15 verkeersbord dan mag jij met je brommobiel daar doorrijden, een brommobiel moet zich daar aan de regels voor auto’s houden.

Voorbeeld van een C15 Verkeersbord in de praktijk op ca. 20 seconden